duminică, 14 mai 2017

Sondaj: 61 de procente de creștini practicanți sunt de acord cu unele convingeri "despre noua spiritualitate"


Un nou sondaj dezvăluie sfera de influență a sistemelor de credință necreștine asupra mentalităților practicanților creștini, procentaje mari dintre aceștia fiind de acord cu ideile altor credințe și filosofii seculare.

Cercetarea de la Barna, în colaborare cu Summit Ministries, lansată în această săptămână, a măsurat cât de mult credințele centrale ale altor viziuni asupra lumii, cum ar fi "noua spiritualitate", secularismul, postmodernismul și marxismul, au afectat credințele creștinilor despre lume și cum ar trebui să fie.

"Influența lor răspândită asupra gândirii creștine este evidentă nu numai între vederile lumii concurente, ci și printre religiile concurente", se arată în raportul sondajului.

Într-un sondaj bazat pe web, desfășurat în luna martie a unui număr de 1.456 practicanți creștini, cercetătorii au cerut eșantionul dacă au fost de acord cu mai multe declarații care au rădăcini în așa-numita "spiritualitate nouă". Șaizeci și unu la sută dintre aceștia au afirmat cel puțin una dintre întrebări.

Aproape 30% au fost de acord că "toți oamenii se roagă aceluiași zeu sau spirit, indiferent de ce nume folosesc pentru acea ființă spirituală". Despre același procent de oameni au spus că cred că "sensul și scopul provin de la a deveni unul cu tot ceea ce este."

Influența acestei spiritualități a dus, de asemenea, la gândirea creștinilor în chestiuni de etică, aproximativ o treime crezând într-o formă de karma. Treizeci și doi la sută dintre respondenți au declarat că sunt de acord cu declarația "dacă faceți bine, veți primi bine și, dacă faceți rău, veți primi rău", care, deși nu sunt găsite în Scriptură, fac apel la un sentiment de justiție pe care mulți îl au.

"Această cercetare cristalizează cu adevărat ceea ce Barna a urmărit în țara noastră ca o deplasare continuă de la creștinism ca bază pentru o viziune asupra lumii împărtășită", a declarat Brooke Hempell, senior vice president of research pentru Barna, în raport.

"Am observat și am raportat despre creșterea pluralismului, a relativismului și a declinului moral în rândul americanilor și chiar în Biserică. Cu toate acestea, este izbitoare cât de pervasive sunt unele dintre aceste credințe printre oamenii care sunt implicați activ în credința creștină".

Deoarece fragmente și asemănări cu învățăturile creștine există în cadrul altor sisteme de gândire, aceasta reprezintă o provocare.

"[S] omul poate să recunoască și să se blocheze asupra acestor idei, fără să-și dea seama că acestea sunt distorsiuni ale adevărurilor biblice", a remarcat Hempell.

"Apelul către Biserică și la învățătorii și gânditorii săi este de ai ajuta pe creștini să disceadă credințele populare înainte de a le permite să se stabilească în propria lor ideologie".

Studiul a prezentat, de asemenea, afirmații înrădăcinate în postmodernism, secularism și marxism, cerând creștinilor dacă sunt de acord cu ei. Aceste numere erau mai mici decât cele care au fost de acord cu "noua spiritualitate". Totuși, în general, 54% au fost de acord cu unele opinii postmoderniste, 36% au acceptat idei asociate cu marxismul și 29% au declarat că cred idei bazate pe secularism.

Mai exact, zece procente din creștinii practicieni au spus că au crezut că viziunea "seculară" că "credința trebuie dovedită de știință pentru a ști că este adevărat". Declarația postmodernă "ceea ce este corect sau din punct de vedere moral depinde de ceea ce crede un individ" a rezonat puternic cu 23% dintre creștinii practicieni. Unsprezece procente dintre respondenți au fost de acord cu declarația marxistă "Proprietatea privată încurajează lăcomia și invidia".

Din punct de vedere demografic, bărbații, adesea în proporție de două până la unu, au fost mai deschisi față de aceste viziuni non-creștine decât femeile din toate categoriile. În aproximativ jumătate din întrebările anchetei, americanii de culoare aveau mai multă probabilitate decât americanii de culoare albă să acorde credință unor viziuni non-creștine asupra lumii.

Millennialii și Gen-Xers, care au ajuns într-o cultură aflată sub o influență considerabil mai puțin redusă a credinței creștine, au fost de opt ori mai probabil să îmbrățișeze viziuni non-creștine decât au fost respondenții generațiilor Baby Boomer și Elder.

Tradus de ValyPavel

sursa http://www.christianpost.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu