sâmbătă, 6 mai 2017

Amenzi pentru închinare, închisoare pentru studiu biblic în China


Pe fondul încercărilor crescânde de a suprima activitățile religioase, autoritățile chineze au reținut, au amendat și l-au închis pe creștini pentru cultul public, cumpărarea și vânzarea devoționalelor și studierea biblică în grup.

La sfârșitul lunii aprilie, o instanță din Xinjiang a condamnat cinci protestanți care au participat la un studiu biblic în 2016, permițându-i să "adună o mulțime pentru a perturba ordinea socială", a raportat Asia News. Verdictul a fost pronunțat cu cinci ani de închisoare pentru doi pastori și sentințe de patru și trei ani pentru alte trei persoane. Ei plănuiesc să facă apel.

La începutul lunii aprilie, autoritățile au percheziționat un concert creștin și au arestat pe cei care au participat. Tânărul din Taiwan, Xu Rongzhang, cânta "Isus te iubeste" când a avut loc raidul, a raportat China Aid. Înainte de a le elibera, oficialii i-au obligat pe creștini să spună că nu vor organiza din nou adunări mari și i-au spus lui Xu să nu organizeze întâlniri cu mai mult de 10 persoane.

Un tribunal chinez a condamnat, de asemenea, recent avocatul creștin proeminent pentru drepturile omului, Li Heping, sub acuzația de subminare a puterii de stat. Judecătorii i-au condamnat pe Li la trei ani de închisoare, dar au suspendat sentința timp de patru ani. Dacă nu se va repeta în acel moment, Li va rămâne în închisoare.

Din 1997, Li a apărat disidenții, victimele evacuărilor forțate și membrii grupului religios interzis Falun Gong. Funcționarii l-au reținut și aproape 250 de persoane în 2015, în care Amnesty International a condamnat-o drept represiune la nivel național împotriva avocaților și a activiștilor pentru drepturile omului. Amnesty a declarat că ziarul oficial al Partidului Comunist la descris ca pe o încercare de a distruge o "bandă criminală majoră".

Câțiva dintre acești avocați și activiști rămân în detenție, chiar dacă guvernele occidentale au cerut Beijingului să le elibereze.

La începutul acestui an, oficialii din Xinjiang au vizat o rețea de biserici din casă creștină și au arestat mai mult de 80 de persoane. Ei au amendat și le-au eliberat mai târziu, potrivit China Aid.

Toate aceste incidente ilustrează persecuția înrăutățitoare a creștinilor în timpul represiunii exercitate de președintele Xi Jinping asupra activității religioase și a drepturilor omului. Criticii spun că vrea să înlăture orice opoziție potențială față de partidul comunist aflat la guvernare.

Deoarece libertatea religioasă din China a continuat să se erodeze în 2016, Comisia americană privind libertatea religioasă internațională (USCIRF) a cerut Departamentului de Stat al SUA să mențină China listată ca o țară de interes special în raportul său recent publicat în 2017.

USCIRF a raportat reglementările revizuite de guvernul chinez pentru a controla mai strict grupurile religioase, a sporit sancțiunile împotriva bisericilor și activităților creștine "ilegale" și a interzis în mod oficial oricărei religii să dăuneze preocupărilor legate de "securitatea națională".

A continuat o campanie de înlăturare a cruciilor de la biserici, iar oficialii au vizat și au închis creștinii care s-au pronunțat împotriva ei, inclusiv pastorul Bao Guohua și soția sa, Xing Wenxiang. Nici măcar membrii bisericilor sponsorizate de stat nu erau în siguranță de la persecuție.

China continuă, de asemenea, să suprime alte grupări religioase, inclusiv musulmanii din Uighur, budiștii tibetani și Falun Gong, continuând să repatrieze cu forța refugiații nord-coreeni, potrivit USCIRF.

"Este esențial ca guvernul american să integreze nu numai mesajele privind drepturile omului - inclusiv despre libertatea de religie sau credință - în interacțiunile sale cu China, ci și în mod consecvent să precizeze că se opune încălcărilor veridice ale Beijingului privind standardele internaționale în domeniul drepturilor omului", a afirmat USCIRF Raportul său.

 articol tradus de ValyPavel

Julia A. Seymour
Courtesy: WORLD News Service
Photo courtesy: Thinkstockphotos.com