duminică, 14 mai 2017

Victoria recenta a lui Erdogan nu e o veste buna pentru crestinii din Turcia


Dupa rezultatele stranse despre care s-a presupus ca au fost obtinute in urma unor inselaciuni, guvernul a pierdut din putere, iar presedintelui turc Erdogan i s-a transferat puterea executiva dupa care a tanjit, dupa ce pozitia sa a fost amenintata de o lovitura de stat.

Aykan Erdemir a lucrat in Parlamentul Turciei pana in 2015.

Aykan Erdemir: Problema este ca exista acuzatii, ba mai mult, dovezi conform carora alegerile au fost fraudate. Au avut loc sute de cazuri de falsificare a voturilor. Este mai scandalos ca regulile votului au fost schimbate de Inalta Comisie Electorala dupa ce scrutinul a inceput, fiind o dovada evidenta stanjenitoare pentru guvern.

Erdemir un turc musulman si-a dedicat cariera pentru apararea drepturilor grupurilor de minoritati din tara sa, printre care apararea drepturilor crestinilor si evreilor. Daca referendumul va ramane valid, Erdogan va primi putere executiva, legislativa si judiciara. Conform lui Erdemir, situatia crestinilor din tara care au fost deja supusi represiunii si persecutiei, se va inrautati. In discursul sau, Erdogan a recurs la instigare religioasa, acuzand Occidentul ca a pornit o cruciada impotriva islamului.

Aykan Erdemir: El se foloseste de aceste conflicte dintre crestinism si islamism. E o batalie intre cruce si retorica semilunii. Membrii comunitatii crestine si evreiesti se simt amenintati. Ei sunt cetateni ai Turciei si, teoretic, au aceleasi drepturi ca populatia musulmana. Cu toate acestea, presedintele continua sa ii deosebeasca de musulmani.

Nu vin vremuri usoare pentru pastorul american Andrew Brunson. El se afla intr-o inchisoare turca din octombrie. A fost implicat intr-o investigatie legata de terorism, insa nu a fost acuzat in mod oficial.

Aykan Erdemir: Din nefericire, pastorul Andrew Brunson este un pion, un atu pentru Edrogan. In acest caz legea nu este aplicata, este un caz fictiv. Cei care examineaza cazul, vad ca acuzatiile sunt acuzatii false.

Insa votul nu a acordat un mandat clar, dorit de Erdogan. Acum are in minte o alta propunere pentru votanti: reintroducerea pedepsei cu moartea.

Aykan Erdemir: Dupa parerea mea, Edrogan va continua sa intoarca populatia impotriva Occidentului, a crestinilor si a evreilor, pentru ca astfel reuseste sa mobilizeze oamenii. Ii aduce mai multe voturi. El stie ca formula magica intr-o tara majoritar musulmana este instigarea religioasa. Ma ingrijoreaza, deoarece daca Turcia accepta propunerea lui Edrogan cu privire la un al doilea referendum, cu privire la introducerea pedepsei cu moartea, atunci vor avea loc in continuare represalii impotriva liderilor religiilor minoritare.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea in 2004. S-au dus tratative pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana de ani de zile, insa introducerea pedepsei cu moartea poate impiedica aderarea. Insa, in loc sa priveasca spre Occident, aliatul Americii priveste mai mult spre tarile din Orient. Edrogan vrea sa previna eventuale lovituri de stat, dar prin slabirea democratiei in Turcia, el devine din ce in ce mai vulnerabil.

http://alfaomega.tv/stiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu