duminică, 7 mai 2017

Creștinismul în pericol de dispariție în Irak: 1,5 milioane de creștini au fugit

Foto: O familie irakiană care a fugit de luptă, în timp ce forțele irakiene au avansat în Statul Islamic, controlat în vestul Mosul, 4 martie 2017. Forțele irakiene au întâmpinat o rezistență rigidă cu explozivi improvizați, foc mortar și lunetiști care împiedică avansul lor.
Creșterea statului islamic a provocat dispariția a 1,5 milioane de creștini din Irak, ceea ce a cauzat temeri că creștinismul ar putea fi complet distrus din regiune.

Potrivit avocatului creștin Josef Sleve, acum 14 ani, în Irak erau aproape două milioane de creștini. Există acum doar 500 000 până la 850 000 de stânga.

"Aceasta înseamnă că, în ultimii 14 ani, aproximativ 1,5 milioane de creștini au emigrat în alte țări", a spus Sleve, potrivit Christian Today.

 Deși statul islamic a fost principalul factor care contribuie la exodul în masă al populației creștine din Irak, mulți creștini irakieni au început să fugă din patrie chiar mai devreme, când conflictul la începutul anilor 2000 le-a condus.

 Numărul mare de creștini irakieni care și-au părăsit țara a determinat mulți lideri creștini să pună la îndoială viitorul creștinismului din regiune.

 "Având în vedere acest tsunami al emigrației ... ce viitor a rămas pentru Biserică? Ce va deveni din patria noastră? Ce va deveni parohiile și instituțiile noastre? ", A cerut Patriarhul greco-catolic grec catolic Gregorios al III-lea în 2015.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care vizitează săptămâna aceasta Țara Sfântă, a exprimat simpatia față de situația creștinilor irakieni:
"Creștinii irakieni pe care i-am întâlnit ieri spun că simt că lumea le-a uitat, pentru că atenția comunității internaționale este acum în Siria. Irakienii, spun ei, se află în partea de jos a listei atunci când vine vorba de reinstalare sau sprijin. "

 În timp ce forțele irakiene, ajutate de o coaliție de aliați, inclusiv forțele americane, se luptă pentru a scoate statul islamic din Irak și, mai ales, Mosul, ultima fortăreață majoră a statului Islamic în țară, unii creștini se întorc în patria lor, Lupta continuă, viitorul populației creștine din Irak rămâne incert.

Articol scris de  Veronica Neffinger
Tradus de Valy Pavel 


Fotografie de curtoazie: Martyn Aim / Getty Images

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu